Resa med läkemedel och schengenintyg
Resa med läkemedel och schengenintyg

Ska du åka på semester och ta med dig särskilda läkemedel med narkotiskt innehåll?
Ska du resa inom eller utanför EU? Då är det en högtid att förbereda sig innan resan så att du inte blir stoppad av flygkontrollen.

Den som reser från ett Schengenland till ett annat och har med sig läkemedel som är narkotikaklassat i värdlandet, det vill säga det land personen ska åka till, ska ha med sig Schengenintyg utfärdat i det land där resenären är bosatt. Läs mer om schengenintyg här.

Ska du resa inom Schengenländerna?

När du reser inom schengenområdet och ta med dig narkotiska preparat av olika klasser, då du behöver ta med ett intyg som kallas för ett schengenintyg. Exempel på narkotiska läkemedel är värk-, ADHD och sömnläkemedel. Intyget ska vara utfärdat i bosättningslandet, tex. Sverige, där antingen du kan ladda ner intyget från läkemedelsverket och fyll i kunduppgifterna innan du lämnar in det på ett apotek och fyller i resten eller så du kan fylla i uppgifterna direkt på apoteket. Tre kopior skrivs ut i slutändan, där den ena du behåller originalet, den andra arkiveras på apoteket i sex månader och den tredje skickas vidare till läkemedelsverket.

Efter detta steg, gäller schengenintyget som maximalt i 30 dagar från och med den dagen du ska resa, dvs. 30 dagars förbrukning innan du åker tillbaks till Sverige. Det finns inga undantag för tider som är längre än 30 dagar och du behöver därför ta kontakt med hälso- och sjukvården i det besökta landet, för att de ska hjälpa dig där.

Klicka här för att hitta vilka länder som omfattas av schengenintyg.

Ska du resa utanför Schengenområdet?

Det är bäst att du vänder dig till det besökta landets ambassad i Sverige och få råd och hjälp. Kontaktuppgifter till ambassaden hittar du på Google.

Fem viktiga saker att komma ihåg innan du reser:

• Fyll i schengenintyget, ifall inom schengenområdet, så tidigt som möjligt. Annars tar du kontakt med ambassaden utanför schengenområdet. Det är alltid ditt ansvar, om du blir stoppad av kontrollen vid flygplatsen. Ta med intyget, stämplad av apoteket, senare till resan.
• Alla EU-länder omfattas inte av schengenintyget.
• Förvara dem i sin originalförpackning med apoteksetiketten på kvar. Ett intyg från läkaren kan behövas vid vissa fall för medicinskt bruk.
• En aktuell receptlista är alltid extra bra att ta med sig.
• Ta med dig ett läkarintyg även för sprutor och kanyler för läkemedel som har andra medicinskt bruk, t.ex. insulin.

Läs mer på Lakemedelsverket.se för mer info.

Vad kostar det att skriva på schengenintyg hos er?
100 kronor.